Mistä uuden yrityksen rahoitus

uuden yrityksen rahoitus

Moni valitsee tulonhankkimiskeinokseen yrittäjyyden. Yrittäjyys onkin monelle palkkatyötä mieluisampi tapa elannon ansaitsemiseksi ja vaikka asiaan liittyykin paljon kysymyksiä, tarjotaan yrittäjälle monenlaista tukea varsinkin yrityksen alkutaipaleelle.

Yrityksen perustamiseen liittyy monia asioita ja rahoitus on varmasti yksi ensimmäisistä mietittävistä asioista. Kaikkeen yrittämiseen ei välttämättä tarvita minkäänlaista rahoitusta, mutta hyvin moni yrittäjä tarvitsee sitä päästäkseen alkuun. Uuden yrityksen onkin mahdollista saada rahoitusta eri keinoin. Jos mietit yrityksen perustamista, ei sinulla tarvitse olla nettilompakko pullollaan, vaan voit hakea yrittämisellesi tukea.

Tältä sivulta saat vinkkejä siitä, mistä yrityksen rahoitusta voi hakea, mitä kannattaa ottaa huomioon ja kuinka esimerkiksi uuden yrityksen tarvitsemat ajoneuvot tai työkoneet on mahdollista rahoittaa. Varsinkin työkoneiden suhteen voi olla tarpeen saada kokoon suurempi summa, jolloin rahoitusyhtiöt tulevat apuun.

Mistä rahoitus vasta perustetulle yritykselle?

Silloin, kun yritystä ei ole vielä perustettu, on hyvä miettiä jo valmiiksi sekä rahoituksen tarvetta että sitä, mistä ja miten sitä lähdetään järjestämään. Joissain tapauksissa rahoitusta ei tarvita, mutta jos tarvetta on, voidaan se järjestää.

Yritystä voi rahoittaa omilla varoilla, mutta mikäli tämä ei ole mahdollista, voi rahoitusta hakea pankeilta. Pankit myöntävät yrityslainaa tietyin ehdoin. Kun haet yrityslainaa pankilta, tulee pankille toimittaa liiketoimintasuunnitelma sekä kolmen vuoden budjetointi. Ehdot voivat vaihdella pankeittain. Lisäksi tarvitaan vakuuksia.

Aloitteleva yrittäjä voi hakea TE-toimistolta starttirahaa. Tämä on monelle yrittäjälle se ensimmäinen rahoitus ja sen tarkoituksena on tukea yrityksen alkutaivalta. Starttirahaa tulee hakea ennen yrityksen perustamista, joka kannattaa muistaa. Starttirahaa voi saada 12 ensimmäiselle kuukaudelle ja sen hakeminen tapahtuu kuuden kuukauden jaksoissa eli kokonaisuudessaan kahdessa vaiheessa.

Myös erilaiset rahoituslaitokset tarjoavat lainoja yrityksille. Näiden suhteen kannattaa suorittaa vertailua mm. korkojen suhteen. Liian suurella korolla ei kannata lainaa ottaa, vaan kannattaa ehdottomasti käyttää aikaa eri rahoitusyhtiöiden tarjoamien lainojen kunnolliseen vertailuun.

Työkoneiden ja ajoneuvojen hankinta

Yritys voi tarvita alasta riippuen työkoneita tai ajoneuvoja, jotka vaativat jo suurempaa investointia. Monikaan yrittäjä ei pysty alkutaipaleellaan kustantamaan tällaisia omasta pussistaan, jolloin rahoitus tulee tarpeeseen.

Yrityksen ajoneuvot voi olla mahdollista hankkia osamaksurahoituksella tai leasing-rahoituksella. Osamaksu on monelle helppo valinta, sillä ajoneuvon hintaa voidaan lyhentää kuukausittain tietyllä erämaksulla. Leasing ei ole osamaksua hassumpi vaihtoehto ja siinä yrittäjä vuokraa ajoneuvon rahoitusyhtiöltä. Onkin yrittäjän päätettävissä, olisiko jompikumpi näistä vaihtoehdoista sopiva juuri omalle yritykselle.

Työkoneisiin tai yrityksen ajoneuvoihin sijoittaminen on esimerkiksi kuljetus- tai maanrakennusalalla hyvin tarpeellinen asia. Silloin, kun koneet tulevat päivittäiseen käyttöön, kannattaa niiden hankinta suunnitella jo hyvissä ajoin ennen yrityksen perustamista.

Rahoitus ja lyhennysmenot 

Rahaa ja sääsätäminen

Rahoitukseen liittyy aina sekä lyhennys- että korkomenoja, jotka tulee jatkossa laskea mukaan yrityksen säännöllisiin menoihin. Niinpä on hyvä muistaa, että rahoituksen ottaminen tuo toki myös menoja. Nämä tulee sisällyttää yrityksen kululaskelmiin.

Jos otat yrityksesi rahoituksen pankista, sovit pankin kanssa lainaa ottaessasi lainan kuukausimenoista, johon sisältyy sekä lainanlyhennys että korot. Kun neuvottelet pankin kanssa, saat sovittua sekä sinua että pankkiasi miellyttävän maksusuunnitelman.

Kuukausittaiset kuluerät kannattaa miettiä tarkoin varsinkin alussa, jotta vältyttäisiin liian suurilta kulueriltä. Rahoituksen ei kuulu vaikuttaa negatiivisesti yrityksen varoihin, vaan sen tarkoitus on nimenomaan tukea yritystä ja sen menestymistä.

Rahoituksen kilpailutus kannattaa

Rahoitusta ei kannata suinpäin ottaa ensimmäiseltä tarjoavalta taholta, vaan se kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa. Rahoitusyhtiöiden korot ja ehdot voivat vaihdella merkittävästikin ja myös sillä voi olla eroa, millaisia sopimuksia rahoituksesta voidaan tehdä.

Kilpailutus kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen yrityksen perustamista. Näin rahoitusasiat ovat jo valmiiksi mietitty ja yritystoiminta lähtee sujuvaan alkuun. Rahoitusta kannattaa kysellä eri pankeista ja valita rauhassa se, jonka ehdot sopivat parhaiten itsellesi ja jonka maksu onnistuu jatkossakin selkeällä suunnitelmassa.

Uutta yritystä ei ole tarpeen lähteä perustamaan täysin omin varoin, ellei tähän ehdottomasti ole varaa. Toki jos yrityksen rahoitus hoidetaan omilla varoilla, ei tämä aiheuta jatkossa maksettavia kuluja. Ulkopuolisen rahoituksen ja omien varojen välillä kannattaa tehdä mietintää. Jos omien varojen käyttäminen ei tunnu varteenotettavalta vaihtoehdolta, voi rahoitus mahdollistaa helpomman yritystoiminnan aloittamisen.