Nauti ajastasi kotona näillä vinkeillä

Koronapandemia

Korona on vakava sairaus, mutta sen voi nähdä aiheuttaneen myös joitain hyviä asioita. Päästöt ja kuluttaminen ovat ainakin hetkellisesti vähentyneet, ja ilma on monin paikoin puhtaampaa kuin vuosikymmeniin. 

Se, että ihmiset joutuvat linnoittautumaan koteihinsa ja viettämään aikaa vain perheenjäsentensä kesken, on samalla hyvä ja huono asia. Hyviä puolia asiassa ovat ainakin se, että puolisot oppivat jälleen tuntemaan toisensa ja se, että lapset saavat viettää paljon aikaa vanhempiensa kanssa. Normaalitilanteessa arki menee suorittamiseksi ja paikasta toiseen juoksemiseksi. Koronakriisin aikana ei ole harrastuksia, ravintoloita, saunailtoja, tapahtumia ja palavereita, joihin pitäisi keritä, vaan aikaa jää läsnäololle ja joutilaisuudellekin. 

Huono puoli asiassa on se, että kun 2–10 ihmistä ovat pakotettuja viettämään yhdessä aikaa lähes 24/7, ei konflikteilta voida välttyä. Lapset eivät aina ymmärrä, ettei äitiä saa häiritä, kun hän tekee töitä. Jos isäkin on kotona, tullee varmasti riitaa siitä, kuka menee sopimaan lasten riidat, puhaltamaan pipit pois ja laittamaan illallista. 

Kotona saattaa olla yhtä aikaa stressaantunut isä, vaihdevuosista kärsivä äiti, murrosikäinen tytär ja uhmaikäinen poika. Samat naamat ja perheenjäsenten oudot tavat voivat alkaa kyllästyttää. Patoutunut energia ja turhautuminen pitää purkaa johonkin, ja jos kuntosalille tai sisäleikkipuistoon ei pääse, on vaarana kotona tapahtuva räjähdys.  

Jotta kaikilla olisi mukavaa kotona, vaatii se kaikkien perheenjäsenten puhaltamista yhteen hiileen. Pitkää palaveri, missä sovitaan vastuunjaosta, yhteisestä ajasta ja sen viettämisestä sekä siitä, milloin jokaisella on omaa aikaa. Omana aikana voi kukin tehdä sitä, mitä – koronakriisin puitteissa – voi ja haluaa tehdä. Aikuinen perheenjäsen saattaa valita ajankulukseen uudet NetEnt kasinot, kun taas perheen pienimmät voivat kaivaa esiin lelunsa. Mitä muuta voi tehdä kotona kuin leikkiä nukeilla tai pelata rahapelejä netissä?

Lukupiiri

Eikö televisiosta tule mitään? Ei haittaa – lue ääneen koko perheelle. Jos kirjahylly on koluttu läpi, lainaa e-kirja kirjastosi verkkosivuilta, tai lataa ilmaisia e-kirjoja erilaisista palveluista. Jos olet valmis maksamaan uusista kirjoista, saa niitä 5–20 eurolla, ja lukeminen voi alkaa saman tien. Lukuhetki muistuttaa vanhoista ajoista, kun talviaikaa vietettiin kertomalla tarinoita tuvassa.

Kaappien siivoaminen

Kotisiivous

Kaappien siivoamiseen voi ottaa mukaan koko perheen. Turhiksi osoittautuneet tavarat voi toimittaa niiden kunnon mukaan joko oikeaan roskikseen tai hyväntekeväisyyskirpputorin keräyslaatikkoon. Jos olette valmiita näkemään hieman vaivaa lataamalla tuotteet nettiin, voitte tienata hieman ylimääräistä tavaroiden myymisellä.

Villivihannesten kerääminen ja siementen kylväminen

Monin paikoin voi jo kerätä nokkosta syötäväksi, ja kohta villivihanneksia on vaikka millä mitalla. Lähtekää luontoon kuuntelemaan ja tunnistamaan lintuja, sekä keräämään herkkuja pataan. Metsässä voi myös tehdä metsäterapiaharjoituksia tai vaikka joogaharjoituksen. Kotioloissakin voi kasvattaa tomaattia ja perunaa, vaikkapa ämpäreissä ja amppeleissa. Laittakaa siemenet multaan ja seuratkaa niiden kasvua. 

Jumppatuokiot

Netin kautta voi osallistua monille jumppatunneille ja erilaisiin valmennuksiin. Käytä hyväksi ilmaiset kokeilujaksot. Netin kautta pääsee nyt seuraamaan myös ooppera- ja teatteriesityksiä, joten netin avulla voimme nauttia kulttuurista ja elämästä ylipäätään myös poikkeusoloissa.

Perheillallinen

Vihdoinkin on aikaa perheillallisille – tosin vain ydinperheelle järjestetyille. Onneksi on netti – videoyhteyden avulla voitte jakaa hetken mummon, sedän tai vaikka ulkomailla asuvan ystävän kanssa. Kattakaa pöytä ja laittakaa ykköset ylle – ja sitten vain maistelemaan ja rupattelemaan!

Näytelmäkerho

Treenatkaa yhdessä jokin näytelmä. Jos esiintyminen alkaa sujua, voitte esittää näytelmän naapureille, sukulaisille tai vaikka koko kylälle heti olojen normalisoiduttua.

Meditaatiohetket

Opetelkaa meditoimaan. Netistä löytyy ohjattuja meditaatioita aivan ilmaiseksikin. Meditoiminen opettaa meille tärkeitä asioita, kuten pysähtymisen taitoa. 

Leipominen, säilöminen ja kokkaaminen

Etsikää netistä kivoja reseptejä, tilatkaa ruoat tarvittaessa kotiinkuljetuksella ja alkakaa kokkileikki, miksei vaikka kokkikisa.

Opettele uusi taito tai kieli

Kotona ollessa on aikaa opetella portugalia, sormivirkkausta, makramee-töiden tekemistä, päällä seisomista tai vaikka twerkkausta.

Alkakaa vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin

Sinä tai perheesi voi alkaa vaikuttaa yhteiskunnallisin asioihin. Etsikää oma tapanne toimia, oli se sitten roskien keräämistä teiden varsilta, kasvissyöjäksi ryhtyminen tai afrikkalaisen kummilapsen ottaminen. Voitte suunnitella vetoomuskirjeitä poliitikoille, valmistella jotain ilmastotempausta tai vaikka miettiä, miten kerätä rahaa nepalilaisten tyttöjen koulutukseen.